Door Ivette Visscher
COP27 in Sharm-el-Sheikh (6-18 november 2022) is gestart!
Er is veel werk aan de winkel. Basisdoel uit het Parijsakkoord van 2015 (ondertekend door 195 landen) is beperking van temperatuurstijging tot 1,5 graad, maar ieder geval niet meer dan 2 graden. Dit vergt halvering van de CO2-uitstoot in 2030. De EU zet een flink tandje bij met het Fit for 55 pakket (55% CO2-reductie ten opzichte van 1990). Maar, er zit weerstand bij grote spelers zoals China, India en Brazilië. Ondertussen is daarom dringend actie nodig. De IPCC-rapporten van dit jaar stemmen somber: we stevenen af op 3,2 graden opwarming in 2100.
Belang van klimaatadaptatie steeds duidelijker
Een aanpak voor minder uitstoot is tot nu toe ontoereikend om de global warming tegen te houden. De gevolgen – extreme weersomstandigheden en stijging van de zeespiegel – doen zich nú voor en brengen mens, dier en natuur in gevaar. Zie de overstroming in Pakistan vorige maand, die het land voor een derde deel onder water zette. Hoe wapenen we ons tegen schadelijke effecten van klimaatverandering? Dit is waar klimaatadaptatie zich op richt. Het staat op de agenda van COP27, inclusief het nakomen van de afspraak over financiering (100 miljard dollar) voor kwetsbare landen. Want landen die nauwelijks hebben bijgedragen aan de emissies, zijn vaak slachtoffer van klimaatverandering. Zo neemt de landbouwopbrengst in de Sahel, hotspot van klimaatopwarming, snel af waardoor honger en conflicten en dus migratie optreden. Op COP26 in Glasgow werd de wereld wakker geschud met de speech van Mia Mottley, premier van Barbados. Het eilandstaatje dreigt letterlijk ten onder te gaan aan de zeespiegelstijging. “It is not about Governement anymore, it is about people” zei Mottley indringend. Met andere woorden: Vluchten kan niet meer!
In eigen land is het belang van klimaatadaptatie al enige tijd ingedaald. We hebben ervaring met de aanpak van wateroverlast en (recent) -tekorten. Ook zijn we goed op dreef met de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS), die voortbouwt op de diverse Deltaprogramma’s. Ook lokaal – in eigen provincie, stad, dorp en wijk – zie je praktische maatregelen zoals de inrichting van ‘koelteparken’ en ‘waterpleinen’.
Lees het in ons nieuwe VN Forum dossier over klimaatadaptatie
Vincent van den Bergen en Rob Schoonman zijn aanvoerders van het VN Forum dossier ‘Klimaatadaptatie: Vluchten kan niet meer’. Samen hebben zij, ieder vanuit eigen expertise, bijgedragen aan de totstandkoming van zowel de eerste Nationale Adaptatie Strategie in Nederland als aan de eerste Europese Adaptie Strategie. Hun inleidend artikel vormt de opmaat tot een reeks over het hoe & waarom van klimaatadaptatie. Komende maanden kun je artikelen verwachten van diverse deskundigen, over onder meer COP27, de IPCC-rapporten, de nationale en Europese Adaptatie Strategie, opvolging van afspraken uit de Climate Adaptation Summit 2021 en de activiteiten van Nederland richting de meer kwetsbare landen.
We houden je op de hoogte met aankondigingen!