Het VN Forum dossier ‘Are Arms controlling us, or can we take back control?’ is gevuld!

Gasthoofdredacteur Hugo Klijn (Clingendael Instituut) schudt ons wakker: Arms Control is in crisis. Als barometer van geopolitieke bestendige verhoudingen zakt Arms Control richting een dieptepunt. Inmiddels repareerde Biden New START, het verdrag tussen de VS en Rusland over het maximum aantal kernwapens. Een voorzichtig herstel. Maar, is er een forse inspanning nodig om wapenbeheersing op orde te krijgen, waarbij Europa haar eigen rol moet gaan pakken.

Wat speelt er wereldwijd in Arms Control? De 6 artikelen in het dossier geven je snel inzicht. Marjolijn van Deelen (EU Special Envoy for Non-Proliferation and Disarmament) vertelt over het Non-proliferatieverdrag, waarin Nederland een actieve inbreng heeft. Sico van der Meer (Clingendael Instituut) gaat in op de massavernietigingswapens. Julia Berghofer (European Leadership Network) legt uit dat de US exit uit het Open Sky Treaty het vertrouwen tussen staten – het fundament voor een wereldorde – een flinke knauw geeft. En Maaike Verbruggen (Vrije Universiteit Brussel) belicht de autonome wapens. De pijlsnelle opkomst van deze artificiële intelligentie systemen maakt Arms Control nóg meer een noodzaak.

Het is hoog tijd dat het grote publiek – begin jaren 80 nog massaal op de been in demonstraties tegen de kruisraketten –  weer aandacht krijgt voor het onderwerp. Het dossier in VN Forum is een stapje in die richting. Lees het hier