Auteur: Vincent van den Bergen
Dossier: Klimaatadaptatie – Vluchten kan niet meer
Editors: Vincent van den Bergen en Rob Schoonman
Van 2 tot 5 september vond in Nairobi de Africa Climate Summit 2023 (ACS23) plaats, met als co-voorzitters de regering van Kenia en de Commissie van de Afrikaanse Unie. Dit belangrijke evenement (de Keniaanse kranten meldden 20.000 deelnemers) is een opmaat naar COP 28 Klimaat in Dubai later dit jaar. Het leidt geen twijfel dat Afrika ernstige gevolgen ondervindt van de klimaatcrisis. Maar ook dat Afrika uitgebreide potentie heeft bijvoorbeeld waar het gaat om bijvoorbeeld het voorzien in duurzame energie en voedselproductie. Doel van deze top was dan ook vooral te informeren over bedreigingen en kansen, deze in toekomstperspectief te plaatsen en daardoor tot tastbare uitkomsten te komen in de vorm van samenwerking met kennis en geld voor gerichte klimaatactie. De sessies richtten zich naast onder meer hernieuwbare energie vooral op de noodzaak van aanpassing aan klimaatverandering. Momenteel gaan veel van de kansen verloren doordat het continent onvoldoende de bedreigingen van de voedselvoorziening of andere essentiële voorwaarden kan opvangen en voorkomen.
De Nairobi Declaration vormt de basis voor de Gemeenschappelijke Positie van Afrika in COP 28. Als bedreigingen voor Afrika worden onder meer genoemd langdurige droogte, vernietigende overstromingen, bosbranden en verbranding van oogst, met desastreuze humanitaire gevolgen voor de economie, de gezondheid, onderwijs en daardoor gevaar voor vrede en veiligheid ook richting de rest van de wereld. De Afrikaanse leiders riepen op tot versnelling van lopende initiatieven om het multilaterale financiële systeem te hervormen alsook de mondiale financiële architectuur (zoals daar nu zijn het Bridgetown Initiative, the Accra-Marrakech agenda, the UN Secretary General’s SDG Stimulus Proposal and the Paris Summit for a New Global Financing Pact): …. “The Summit proposed a new financing architecture responsive to Africa’s needs including debt restructuring and relief and the development of a new Global Climate Finance Charter through the United Nations General Assembly and the COP processes by 2025”.
Tijdens de Summit en parallel daaraan vond de Africa Climate Week plaats met vele presentaties over behaalde en gewenste resultaten.
Belangrijke bijdragen voor top en week werden ingebracht vanuit het Global Centre on Adaptation (GCA) in Rotterdam. Met name gaat het daarbij om het Africa Adaptation Acceleration Program (AAAP).