De Verenigde Naties (VN) bestaan deze week 75 jaar en ter ere van dit jubileum kleuren karakteristieke gebouwen door heel Nederland blauw. De Nederlandse Vereniging van de Verenigde Naties (NVVN) heeft gemeenten door heel Nederland opgeroepen om hun karakteristieken blauw aan te lichten tussen 19 en 24 oktober. De week werd zaterdagavond geopend op Loevestein door Commissaris van de Koning van provincie Gelderland, John Berends. Het kasteel werd als eerste in de reeks VN-blauw verlicht.

75 jaar geleden werd Nederland bevrijd. In datzelfde jaar werden de Verenigde Naties (VN) opgericht en hier wordt een week lang bij stil gestaan. De VN is een mondiale organisatie van overheden, opgericht in 1945 door 51 landen en inmiddels zijn 193 landen lid. Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn belangrijke oprichtingsidealen van de VN. Hiernaast vraagt de VN aandacht voor haar agenda met de duurzame ontwikkelingsdoelen; de zogenoemde Sustainable Development Goals (SDGs), die ondertekend werden door de 193 landen.

75 jaar VN in 75 verhalen

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan zijn er 75 persoonlijke verhalen opgetekend. Elk verhaal brengt inspanningen voor vrede, veiligheid of een daad van medemenselijkheid en (internationale) solidariteit tot leven. De verhalen zijn te lezen op www.vrijheid.nl.

Miss World Nederland

De finalisten van de Miss World Nederland verkiezing 2020/21 vroegen deze avond aandacht voor de duurzaamheidsdoelen tijdens een remake van ‘We the people’. Daarna bracht Brenda Muste, huidige Miss World Nederland op hartverwarmende wijze één van de 75 verhalen ten gehore. Zij schitterde in een blauwe creatie van Rossini van Wijk, die speciaal voor deze avond ontworpen was.

Nieuwste Goodwill Ambassadeur: Glennis Grace

Glennis Grace, die deze avond bekend maakte toe te treden als Goodwill Ambassadeur van de Nederlandse Verenging voor de Verenigde Naties (NVVN), bracht het lied ‘I was here’ ten gehore van Beyoncé.  Het lied werd in 2012 speciaal gemaakt voor de VN World Humanitarian Day. Verder waren er videoboodschappen te zien van Arthur Eyffinger (Historicus en kenner van Hugo de Groot) en Joke Brandt (eerste vrouwelijke permanente Vertegenwoordiger Nederland bij de VN).

Rol NVVN

De NVVN werkt aan het draagvlak voor internationale samenwerking in Nederland en stimuleert het debat over verbetering en versterking van de VN. De vereniging geeft informatie over de idealen, doelstellingen en het werk van de VN. Zij volgt daarbij – onafhankelijk en kritisch – zowel de VN, als de rol en inbreng van Nederland in de VN.

Tijdens de officiële openingshandeling werd Loevestein uitgelicht in het VN-blauw, dit blijft zo tot en met 24 oktober. Onder andere de Panoramazaal van de Achmeatoren en Love Fontein in de Gemeente Leeuwarden sluiten zich hier later in de week bij aan om aandacht te vragen voor het 75-jarig jubileum van de VN. Op zaterdag 24 oktober sluiten we de week af bij het Vredespaleis in gemeente Den Haag, dat ook blauw verlicht zal worden.

Wilt u weten welke objecten bij u in de buurt blauw verlicht worden? De NVVN heeft deze in kaart gebracht. Kijk op: www.vn75.nl/kaart (klik op de ballonnen om het gebouw of object te bekijken).