De niet te stuiten opmars van waterstof
Ivette Visscher
Redactie VN Forum
Is waterstof het breekijzer in de energietransitie? En hoe ver is Nederland met waterstof? Digitaal magazine VN Forum presenteert in deze glasheldere artikelenreeks de allernieuwste stand van zaken onder bezielende leiding van prof. Ad van Wijk.
Veel vragen
De term waterstof duikt steeds meer op in de klimaatdiscussie. Waterstof is the new kid on the block, maar tegelijkertijd ook de grote onbekende. De vragen domineren. Hoe werkt waterstof nou precies? Rijden we straks in een waterstofauto? Kunnen we ons huis ermee verwarmen? Hoe pakt het buitenland het aan?
Ad van Wijk, voorvechter van waterstof
Het zijn precies de onderwerpen waar Ad van Wijk als gasthoofdredacteur de vinger op legt. En voor een gefundeerde en begrijpelijke uitleg moet je bij Ad van Wijk zijn. Hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, maar evengoed fervent energieondernemer (topman 2008), ontwikkelaar van proeftuinen en drijvende kracht achter waterstofprojecten. Ad van Wijk gelooft niet alleen heilig in de kracht van waterstof, maar maakt daar ook voortvarend werk van. Dat is koren op de molen van António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Deze waarschuwt waar het maar kan dat het vijf voor twaalf is voor mens en planeet: we moeten zo snel mogelijk overstappen van fossiele naar duurzame energie.
Nederland staat vooraan
Speciaal voor de lezers van VN Forum verzamelde Ad van Wijk een keur van deskundigen die met hart en ziel werken aan waterstof. Van watergezant Noé van Hulst, wetenschappers Peter Luscuere en Chris Hellinga tot Albert van der Molen van Stedin. Het gaat verrassend hard met de doorontwikkeling. Zo is te lezen over ‘waterstof eiland’ Goeree-Overflakkee, de voortrekkersrol van Noord-Nederland en de stappen in waterstofverwarming. Ook de Noordzee komt aan bod. Door de groei van offshore windparken en het gebruik van bestaande pijpleidingen liggen er flinke kansen voor de productie van groene waterstof.
De brug naar Noord-Afrika, een grensverleggend plan
Wat gebeurt er qua waterstof op het wereldpodium? Ook hier krijgt u een up-to-date antwoord in een kort en toegankelijk artikel. Tot slot presenteert VN Forum in dit dossier de kers op de taart. Het is het plan van Ad van Wijk dat een hoofdrol speelt in Frans Timmermans’ Green Deal: Europa importeert waterstof uit Noord-Afrika – rijk gezegend met wind en zon. Een klassieke win-win.
En daarmee een prachtig voorbeeld van hoe de duurzame doelen van de VN, de sustainable development goals (SDG’s), elkaar kunnen versterken. SDG 7, betaalbare en duurzame energie, heeft in dit plan een dikke lijn met armoedebestrijding (SDG 1), economische ontwikkeling (SDG 8), kennisvorming (SDG 4) en klimaatactie (SDG 13). Zo zien de Verenigde Naties de uitwerking van hun sustainable development goals het liefst!
De redactie van VN Forum wenst u veel leesplezier met dit dossier boordevol feiten, uitleg en nieuws over waterstof.