“We were all optimists….”

Brian Urquhart, oud-topdiplomaat bij de VN, overlijdt op 101-jarige leeftijd

Tot lang na zijn loopbaan bij de Verenigde Naties is Sir Brian Urquhart diep betrokken geweest bij de Verenigde Naties en bij de internationale politiek. Gisteren overleed hij op 101-jarige leeftijd. Secretaris-Generaal Antonio Guterres herdacht hem in een persoonlijke boodschap: “He set the standard for the international civil service: dedicated and impartial”

Hij begon als militair in het Britse leger in WO II, waar hij als inlichtingenofficier de legerleiding waarschuwde tegen operatie Market Garden bij Arnhem, die inderdaad in een nederlaag voor de geallieerden eindigde. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begon hij bij de Britse diplomatieke dienst als assistent van het Voorbereidend Comité van de nieuwe VN-organisatie. Hij bleef er de rest van zijn werkzame leven in vele verschillende functies.

Hij diende onder vijf Secretarissen-Generaal. Met de een had hij een betere persoonlijke en professionele klik dan met de ander, maar altijd in grote loyaliteit. Zo droeg hij Dag Hammarskjöld op handen en schreef zelfs een biografie over hem. Samen met hem stond hij aan de wieg van de VN-vredesoperaties. Bij een missie in Congo werd hij door een van de strijdende partijen ontvoerd en geslagen, maar wist zich ‘eruit te praten’. Voor U Thant en ook later voor Perez de Cuellar ontwikkelde hij eveneens een bepaalde waardering. Hij diende hen in vele moeilijke situaties als Onder-Secretaris-Generaal voor Speciale Politieke Zaken. Zo was hij met Perez de Cuellar betrokken bij de beëindiging van de oorlog tussen Iran en Irak. Hij monitorde vredesmissies, waaronder die in Kashmir, Cyprus en Libanon. En hij stond aan de basis van de IAEA, de International Atomic Energy Agency.

Na zijn loopbaan bij de Verenigde Naties werkte hij enige tijd voor de Ford Foundation. Ook schreef hij verschillende boeken, naast de biografie van Hammarskjöld ook een biografie van Ralph Bunche, zijn collega bij de VN. Tot op zeer hoge leeftijd bleef hij betrokken bij het werk van de VN en gold hij al mentor voor vele VN-medewerkers.

De website Passblue plaatste een In Memoriam van de hand van Stephen Schlesinger, die zich herinnert dat Urquhart hem zei: “We have to remind people as to why the UN originally came into being in the first place — to intervene to stop wars.” In zijn memoires, A life in Peace and War, schrijft Urquhart zelf over de eerste tijd van de VN: “We were all optimists…who believed in the possibility of organizing a peaceful and just world”.  


Links: