De helft van de Nederlandse bevolking, jong en oud, heeft last van overgewicht en obesitas.

Op maandag 7 april gaf Annemarie Bevers van de IDF een presentatie over Wereldgezondheidsdag 2014 op een middelbare school (VWO 4). De link tussen obesitas en diabetes werd toegelicht in de presentatie. Diabetes, maar ook hartkwalen, nierproblemen, gewrichtsklachten, zwakke botten en spieren worden mede veroorzaakt door de westerse leefstijl. Deze leefstijl wordt makkelijk gemaakt door de inrichting van je leefomgeving: de auto staat voor de deur staat dus daar stap je zo; als je moet lopen, pak je sneller de fiets; de roltrap is dichterbij dan de trap.

Annemarie gaf de presentatie mede op verzoek van de NVVN. Zo gaf ze de scholieren een OPDRACHT voor Wereld Gezondheidsdag 2014 met daarin o.a. de vraag om adviezen aan een dikke vrouw die op de bank zit. Daarna vroeg ze hen, of  die adviezen zouden werken om hen zelf in beweging te krijgen? Zo ja, hoe ga je dan bewegen? Zo nee, welke adviezen zouden dan wel werken?

couch-potato-200x150

Let op: er is geen goed of fout bij deze opdracht. Er zijn veel initiatieven in ons land, maar er is geen toverformule. Waar we naar op zoek zijn, zijn ideeën die werken in Bilthoven. Bij jou op school, bij de sport, in de buurt, noteer het maar!