Gelijkheid is een thema dat continue op de agenda staat. Het vormt bijvoorbeeld de kern van ‘SDG 5’, een van de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN, gericht op het wegnemen van genderongelijkheden.
Op internationale vrouwendag – dit jaar op 8 maart – wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor gelijke rechten, kansen en vrijheid voor vrouwen. Dit jaar stond ‘strijdbaarheid’ centraal. Alhoewel in het recente verleden veel vooruitgang is geboekt op dit vlak, is dit thema relevanter dan ooit, na een pandemie waar (huiselijk) geweld tegen vrouwen toenam, voor veel jonge meisjes onderwijs moeilijker bereikbaar werd vanwege de vele lockdowns en meer gezinnen terecht kwamen in armoede.
Internationale vrouwendag vormt in deze context een goed aanknopingspunt om nader over dit onderwerp in gesprek te gaan, en aandacht te vragen voor knelpunten.
Topvrouwen Academy
NVVN-voorzitter Simone Filippini sloot om die reden aan bij het ‘Topvrouwen Academy diner’ op 7 maart, georganiseerd door Carmen Breeveld. Carmen zet zich in voor ‘elke hoogopgeleide vrouw die het glazen plafond wil doorbreken.’ Dit doet zij mede via haar rol als Programma Directeur van de ‘Topvrouwen Academy’.
Tijdens een gesprek bij Den Haag FM spraken Simone en Carmen uitgebreid over haar ervaringen. Klik hier voor de link naar het gesprek. Klik hier om meer te leren over de mogelijkheden, aanmelding en resultaten van deelname aan de ‘Academy.’
Safe Clubbing
Naast carrièrekansen ging Simone ook het gesprek aan over ‘Safe Clubbing’ met Ferry Bol. Ferry zet zich in de context van het initiatief ‘S/HE GOT GAME’s’ in om veiligheid in de club scene te verhogen.
In samenwerking met horecagelegenheden, organisatoren van evenementen, non-gouvernementele organisaties, gemeenten en feestgangers werken zij aan het beëindigen van gewelddadig gedrag richting vrouwen en leden van de LHBTI+ gemeenschap in de uitgaanssector.
Klik hier voor de link naar het gesprek.
Initiatieven vanuit de gemeente
Uiteraard is het belangrijk dat ook overheden zich inzetten om gelijkheid meer systematisch op de agenda te zetten. Marije Mostert van D66 Den Haag sprak in deze context over lokale initiatieven van de gemeente.
De realiteit in Den Haag is dat meer dan de helft van de vrouwen financieel afhankelijk is van hun partner. Dit betekent dat vrouwen zeer kwetsbaar zijn op het moment dat een partner onverhoopt wegvalt. Een goed initiatief om deze vrouwen strijdbaarder te maken is het ‘VrouwenBuurtLab’, dat in januari dit jaar van start ging. Het doel is om vrouwen uit hun sociaal isolement te halen, en hun zelfregie te vergroten.
Ook werkt Den Haag aan een initiatief om te voorkomen dat mannen ‘dader worden’. Dit initiatief, dat aansluit op het VN-initiatief ‘He for She’, wil serieus werk maken van de rol van mannen bij het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Dit is een paradigmashift ten opzichte van veel initiatieven uit het verleden, waarbij de rol van mannen wel erkent werd, maar het vooral de vrouwen waren die werden geïnstrueerd hoe zij konden anticiperen op het gedrag van mogelijke agressors.
In het gesprek benadrukte Marije ook dat het belangrijk is dat vrouwen elkaar een podium geven. Bijvoorbeeld wanneer het aankomt op topfuncties binnen het bedrijfsleven of de politiek.
Klik hier voor de link naar het gesprek.