De wekelijkse brief aan het thuisfront van een blauwhelm in een bloedig Afrikaans conflict, de theeceremonieën die Eleanor Roosevelt hield met wereldleiders om tot een vereniging van naties te komen, de smokkelroutes die tieners in Syrië moesten ondernemen om toch hun examens te kunnen doen. De historie van de Verenigde Naties is doorspekt met bijzondere verhalen. Verhalen over medemenselijkheid en solidariteit, over oorlog en vrede.

Dit jaar bestaan de VN 75 jaar en dat vieren we. UNICEF Nederland, Humanity House, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Just Peace organiseren daarom het gezamenlijke project 75 Jaar VN in 75 Verhalen.

Op 24 oktober 2020 organiseren we in Den Haag, Internationale Stad van Vrede en Recht, een eendaags festival. Op die dag staan 75 persoonlijke verhalen over solidariteit en medemenselijkheid, de grondbeginselen van de VN, centraal. Deze VN-viering vormt het slotstuk van de nationale viering 75 jaar vrijheid. In de landelijke aanloop presenteren we enkele van de verhalen al eerder aan publiek en bouwen scholieren via een educatief traject mee aan de collectie van verhalen.