vrijdag 16 en zaterdag 17 maart, 2018

Bonn, gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen en aan de Rijn ligt 20 km ten zuiden van Keulen. De stad was vanaf 1949 de regeringszetel van de Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland). In 1999, na de Duitse Hereniging verhuisden de Duitse regering en de Bondsdag terug naar Berlijn. Bonn bleef echter een belangrijke werkplaats voor Duitse ambtenaren (circa 8.000 van de 18.000 Duitse ambtenaren werkt nog steeds hier). Er zijn ook enkele Duitse ministeries met Bonn als hoofdzetel, onder meer Defensie en Landbouw. Bonn wordt daarom ook Bundesstadt genoemd.

 

Naast Bundesstadt is Bonn ook een belangrijke VN stad. Op de UN Campus “Langer Eugen” (het voormalige Abgeordnetenhaus waar de Duitse parlementariers kantoor hielden) bevinden zich tegenwoordig 18 VN organisaties. De campus werd twintig jaar geleden ingericht en in juli 2006 officieel geinstalleerd door voormalig VN Secretaris Generaal Kofi Annan en de Duitse Bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel. In het eveneens historische “Haus Carstanjen” zetelt nog een verder VN agency: het UN System Staff  College – Knowledge Centre on Sustainable Development met een Nederlands NVVN-lid als Head of Agency (zie NVVN interview: http://nvvn.nl/nederlander-van-weerelt-is-de-koning-te-rijk-bij-un-system-staff-college-in-bonn/).

 

Dan is Bonn nog bekend als geboortestad van Ludwig van Beethoven (Bonn, 16 december 1770 – Wenen, 26 maart 1827) componist, musicus, virtuoos en dirigent. Het geboortehuis van Beethoven kan in Bonn nog steeds bezichtigd worden. Aan de Bonner “Museumsmeile” ontstond in de negentiger jaren van de vorige eeuw een ketting aan waardevolle musea. Alle vijf musea liggen min of meer langs de Bundesstraße negen aan een drie kilometer lang parcours dat begint bij de Adenauerallee en eindigt bij de Ahrstraße, een zijstraat van de Kennedyallee.

De navolgende musea maken deel uit van het aanbod aan de Museumsmeile: Museum Koenig (Zoölogisch museum), Haus der Geschichte, Kunstmuseum Bonn, Kunst- und Ausstellungshalle ”Bundeskunsthalle” en Deutsches Museum Bonn.

 

De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties is voornemens om aan haar leden en overige geïnteresseerden een tweedaagse excursie naar VN stad Bonn aan te bieden. Het conceptprogramma voor de excursie  ziet er als volgt uit:

Vrijdag  16 maart 2018

 • Vertrek naar Bonn door middel van particuliere carpool of per trein. Er sprake is van een goede treinverbinding Utrecht-Bonn. Per auto is de afstand Utrecht-Bonn circa 262 km (2h33min);
 • aankomst in Bonn, inchecken in accommodatie “Maritim Hotel Bonn” (maritim.de), Godesberger Allee (aanrijden via: Kurt-Georg-Kiesinger
  Allee 1), 53175 Bonn, T:+49 (0) 228 8108-0, E: info.bon@maritim.de. Vier-sterren hotel met zwembad en parkeergarage, op loopafstand van de UN Campus en dicht bij S-Bahn halte naar het centrum van Bonn;
 • Koffie en thee in “Altes Pressegebäude” (Heinrich-Brüning-Straße 20, Bonn-Gronau), de Haagse “Nieuwspoort” van Bonn;

Vanaf hier voegen circa dertig leden van de Groningse Studentenvereniging Internationale Betrekkingen (SIB-Groningen) zich bij de NVVN excursie. Sinds enkele jaren is er op institutioneel vlak sprake van een samenwerking tussen SIB en NVVN. De leden van SIB-Groningen zijn op donderdag 15 maart 2018 in Bonn gearriveerd als gevolg van hun jaarlijkse liftwedstrijd naar een Europese Hoofstad. De excursie naar de VN zal in onderlinge samenwerking tussen NVVN en SIB uitgevoerd worden. 

 • Bezoek aan – en rondleiding door – UN Campus “Langer Eugen”;
 • Lunch op de 29e etage “Langer Eugen”, de historische kantine van de voormalige parlementariërs. U luncht tussen de VN ambtenaren met een prachtig uitzicht over de Rijn en de stad Bonn. Bij helder weer ziet u de Dom van Keulen aan de horizon;
 • Transfer naar “Haus Carstanjen”, UN System Staff College – Knowledge Centre on Sustainable Development, met ontvangst en lezing door NVVN-lid en Head of Agency, de heer Patrick van Weerelt;
 • Diner: historisch hotel “Rheinhotel Dreesen” (Rheinstraße 45-49, 53179 Rungsdorf, T: +49 228 82020). Dit hotel aan de linker oever van de Rijn werd voor u bezocht door prominenten als Paul von Hindenburg, Charlie Chaplin, Greta Garbo, Marlene Dietrich, Dwight Eisenhouwer. Ook nazi-leider Adolf Hitler kwam hier samen met Joseph Göbbels om de Röhm-Putsch voor te bereiden.  Het oordeel rondom de Sudetenkwestie werd hier door Hitler op papier gesteld.
 • Avond ter vrije besteding: bezoek aan stadscentrum van Bonn of van Bad Godesberg, wandeling langs de oevers van de Rijn (op loopafstand van hotel) met uitzicht op het Siebengebirge, borrel in de Hotel Lobby.

Zaterdag 17 maart 2018

 • Check-out accommodatie, vervoer in de stad per S-Bahn.
 • Bezoek aan Museum “Haus der Geschichte” (Willy-Brandt-Allee 14, 53113 Bonn, T: +49 228 91650). Dit museum, met tentoonstellingen rondom de hedendaagse geschiedenis van Duitsland (1945 tot nu), trekt jaarlijks rond de één miljoen bezoekers. Het is daarmee een van de meest bezochte musea van Duitsland. Mogelijkheid tot koffiepauze in “Cafe Haus der Geschichte”;
 • Lunch in Restaurant “Em Höttche”, Markt 4, 53111 Bonn, T: +49 0228/690009. Een van de oudste pleisterplaatsen van Bonn, direct aan de oude markt en naast het “Altes Rathaus”. Hier kwam de jonge Beethoven al eten met zijn vader!
 • Bezoek aan Beethoven-Haus (Bonngasse 20, 53111 Bonn), het geboortehuis van Beethoven. Het huis oefent functies uit als museum, bibliotheek, archief, onderzoekscentrum, uitgeverij en zaal voor kamermuziek.
 • Tijd ter vrije besteding in het centrum van Bonn, met ruim winkelaanbod en gezellige terrassen en pleinen;
 • In de avond: retour Nederland met gebruik van particuliere carpool of trein.

Deelnemers: NVVN leden, overige geïnteresseerden.

Prijs: vooraf te betalen, op basis van de door de NVVN te onderhandelen laagste prijzen, zonder oogpunt op winstbejag.

Maaltijden en versnaperingen: à la carte, individueel te bestellen, persoonlijk en ter plekke af te rekenen.

Transport: van en naar Bonn per trein dan wel privevoertuig. Vervoer in Bonn per S-Bahn.

Vervoerskosten: brandstofkosten per voertuig samen te delen.

Reisverzekering: individueel af te sluiten (eigen verantwoordelijkheid deelnemer).

Annulering: na definitieve inschrijving wordt er geen restitutie van inschrijvingsgelden meer verleent i.v.m. gemaakte reserveringen. Waar mogelijk zal door de NVVN echter wel getracht worden om restitutie te bewerkstelligen.

Groepsgrootte: maximaal 15 deelnemers (excl. excursieleiding). Op vrijdag 16 maart  2018 voegen zich – voor de excrusie naar de VN  – maximaal 30 studenten van de Groningse Studentenvereniging Buitenlandse Betrekkingen (SIB) bij de groep van de NVVN.

Speciale wensen: met uw speciale vervoers-, verblijfs- en dieetwensen zal zo veel mogelijk rekening worden gehouden (vooraf te bespreken).

Verlengen verblijf: mogelijk en naar vrije keus, brandstofkosten vice versa dienen echter wel voldaan te worden bij de chauffeur, mocht er van deze vorm van vervoer gebruik zijn gemaakt.

Excursie-leiding: Caecilia van Peski, Tamira Vossen en Sietse Blom (NVVN bestuursleden).

 

U / en uw partner wordt/worden en van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de NVVN excursie. (Voorlopige) aanmelding via Sietse Blom. Email:  sietse-blom@hotmail.com Mobiel: 0625263312. Voelt u vrij om dit bericht met anderen te delen.