Blog 1: 11 augustus 2014: De weg naar New York

Lizan Nijkrake

Lizan Nijkrake

31 maart 2014: de bevestiging van mijn sollicitatie naar een stageplek bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties in New York – een hele mond vol – verscheen in mijn Postvak IN. Met de mededeling dat ik medio april verdere informatie over de sollicitatieprocedure kon verwachten. Medio april, is dat dan voor of na Pasen? – de gedachte die me te binnen schoot en tekenend is voor de sterke motivatie die ik voelde om een stageplek te bemachtigen. Ik was enthousiast, wilde zo snel mogelijk nieuws. Tegelijkertijd heerste onzekerheid: de vacature sprak voorkeur uit voor iemand die een tweede VN-taal (naast de Engelse) beheerste. Dat doe ik niet. Mijn Spaans komt niet verder dan een ‘muy bien’ of ‘claro que si’, met Frans kom ik vele malen verder maar van ‘beheersen’ is toch geen sprake. Verder leek het – onvermijdelijke – vijftig keer lezen van de profielschets het effect te hebben dat ik zelfs ging twijfelen of ik wel in het bezit was van de vereiste Nederlandse nationaliteit…

Op dinsdagochtend 22 april bereikte mij de verlossende e-mail: ik was uitgenodigd voor een Skype interview twee dagen later. Geweldig nieuws. Een hevige plensbui op het platte dak van mijn kamer en een slechte internetverbinding veroorzaakten een ietwat stroef begin van het gesprek; eenmaal overgeschakeld naar de telefoon (met beeld via Skype) ging het beter. Het ‘interview’ werd een prettige en gestructureerde dialoog, van beide kanten. Vrijdag 2 mei zou ik horen of het gesprek een vervolg zou krijgen.

Die dag was één van de langere dagen in mijn leven, gevoelsmatig. New York loopt in van alles vóór op Nederland, maar niet in tijd. Toen ik om 21:00 uur Nederlandse tijd (NYC: 15:00 uur) nog niets gehoord had, besloot ik de trein te pakken naar een vriendin in Haarlem. Het eerste glas wijn was gedronken toen wij 22:55 uur (NYC: 16:55 uur) lazen, telefoon in het midden op tafel, dat ik aangenomen was en welkom in New York in augustus. Mijn afdeling: de post-2015 ontwikkelingsagenda. Ik was – en ben nog steeds – onbeschrijflijk blij.

Inmiddels zijn we ruim drie maanden en vele voorbereidingen verder. Op 19 juni kwamen alle aanstaande stagiair(e)s en Rijkstrainees bijeen tijdens een voorlichtingsmiddag in Den Haag. De middag vormde een ‘boost’ voor het collectieve enthousiasme, zowel door inhoudelijke prikkeling als de kennismaking met elkaar. Met verrukte gezichten verlieten we het Ministerie van Buitenlandse Zaken toen, om ons op 18 augustus aanstaande te melden in New York, New York.

Wordt vervolgd. 

Lizan Nijkrake is masterstudent Public International and European Law aan de Universiteit van Amsterdam. Ze loopt stage bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties in New York van 18 augustus tot eind december 2014. Speciaal voor de NVVN schrijft ze een blog over haar ervaringen en belevenissen