2021 was het jaar van Hugo de Groot. In het kader daarvan organiseerde Slot Loevestein een ‘College Tour’, waar NVVN Voorzitter Simone Filippini werd uitgenodigd om te spreken over de rechten van toekomstige generaties.
Simone nam deel aan de tour samen met Aoife Fleming, die aan het eind van haar termijn als VN Jongerenambassadeur zat. Vanuit deze rol was Aoife deel van de delegatie van Nederland voor de Klimaatconferentie in Glasgow (COP26). Zij maakt deel uit van een initiatief dat vraagt om een adviesgroep voor toekomstige generaties voor uitspraken van het Internationaal Gerechtshof. Dit in het bijzonder voor zaken gerelateerd aan het klimaat.
Om ambitieuze doelstellingen te bereiken, zo sprak Simone, is het nodig dat er niet alleen gesproken wordt, maar ook actie wordt ondernomen. In woord hebben alle leiders de Duurzaamheidsdoelstellingen van de VN (SDGs) ondersteund, maar de implementatie tot nu toe is onevenwichtig, en laat op veel punten te wensen over. Met haar initiatief Leadership4SDGs wil zij benadrukken dat leiderschap nu essentieel is.
In de context van Nederland riep zij vooral het Parlement op om een leiderschapsrol voor de SDGs op te pakken. Om verder te kijken dan de komende maanden, en een langetermijnvisie te formuleren. Ook sprak zij over de noodzaak om de VN te hervormen. Systematische hervormingen kunnen helpen om de VN in positie te brengen om verandering teweeg te brengen. Maar ook dit vereist leiderschap.
Het is ook duidelijk dat de 17 doelstellingen, met 169 targets en meer dan 230 indicatoren, complex zijn. Het is belangrijk dat publieke actoren, wereldleiders en anderen verantwoordelijk voor implementatie, de training en ondersteuning krijgen om ook daadwerkelijk hun leiderschapsrol op zich te kunnen nemen. Alleen dan kunnen woorden in daden worden veranderd.
Aoife stelde dat jeugd, door zich uit te spreken en te organiseren en protesteren voor meer actie op klimaat, ook een rol speelt in het inspireren van leiderschap.
Ze reflecteerde op haar ervaring met het leiderschap van Nederland. Alhoewel Nederland binnen de Veiligheidsraad van de VN aandacht vroeg voor eilanden die door klimaatverandering in de moeilijkheden komen (de zogenaamde SIDS, Small Island Development States), doet het Koninkrijk er in de praktijk binnen eigen grenzen nog weinig aan om voor eilanden binnen het Koninkrijk de nodige support te geven. Ook doet het te weinig om de bijdrage van ons land aan klimaatverandering rap te verminderen.
Simone zette uiteen wat de NVVN doet om leiderschap te mobiliseren in Nederland. Door een netwerk van Goodwill Ambassadeurs te creëren voor de NVVN, mensen van verschillende achtergronden, hopen we zo breed mogelijk binnen de samenleving mensen te mobiliseren.
Een groot onbenut potentieel binnen de samenleving zijn de bijna 600.000 MBO studenten die Nederland rijk is. In samenwerking met de MBO Raad is de NVVN hard bezig om hen te betrekken bij de organisatie, de VN, Duurzaamheidsdoelstellingen en de roep om verandering.
Voor het gehele gesprek, kijk hier.