Tijdens ‘Haags Bakkie’ met Nicolette Krul op Den Haag FM ontvangt Simone Filippine wekelijks zeer interessante gasten.
Deze week in de studio Prof. Dr.ir. Jan Rotmans. Een maatschappelijk gedreven en bevlogen wetenschapper op het gebied van klimaatverandering, ‘global change’ modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties.
Het gesprek ging over de klimaattop in Glasgow (COP26). Wat werd daar nu eigenlijk besproken? Is het een succes geworden? Over die laatste vraag zijn de meningen verdeeld. De consensus is wel dat het nog niet ver genoeg gaat. Ook de uitvoering in de praktijk, zelfs van grote ambities, laat vaak te wensen over.
Jan, die zelf bij de Verenigde Naties gewerkt heeft, zegt dat klimaattoppen vaak niet opleveren wat men hoopt. Een terugkerend conflict is tussen ‘ontwikkelde’ en ‘ontwikkelende’ landen. Landen die zich graag nog willen ontwikkelen voelen zich beperkt door de schade aan het klimaat die is veroorzaakt door de ontwikkelde landen in het verleden.
Op een paar gebieden, ontbossing, fossiele investeringen in het buitenland, methaan, zijn er doorbraken gekomen. Dit is mede te danken aan een aantal landen die op deelgebieden tot akkoorden gekomen.
In Nederland maken we nu langzaam stappen op klimaat. Dit heeft echter lang geduurd. Het poldermodel, waarbij we iedereen mee willen nemen, betekent dat we vaak ‘op de laatsten’ moeten wachten. We staan momenteel op nummer 25 van de 27 in Europe. Een na laatste.
Alhoewel mensen weleens stellen dat we niet ‘voor de troepen uit moeten lopen’ stelt Rotmans dat we op moeten passen, want we lopen er achteraan.
De uitzending is hier terug te kijken. Uitzendingen vinden plaats op maandagen om 10:00 uur.
In gesprek met Jan Rotmans over klimaat
1,6K