Na de VN resolutie van 25 september 2015 waar het allemaal mee begon is ook Nederland aan de slag gegaan met de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties.
Het behalen van de SDG-doelen komt niet vanzelf, daarvoor worden en moeten de nodige inspanningen worden verricht. Over de voortgang op de SDG’s worden in Nederland jaarlijks twee belangrijke rapporten gepubliceerd: de Monitor brede Welvaart & de Sustainable Development Goals van het CBS en de Nationale SDG rapportage door de Rijksoverheid in samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Monitor brede Welvaart & de Sustainable Development Goals
De monitor Brede Welvaart is een beleidsonderzoek over hoe de welvaart zich ontwikkelt, op de economische, ecologische en sociaal-maatschappelijke aspecten van welvaart. Sinds 3 jaar bevat de Monitor bevat ook informatie over de voortgang en Europese positie van Nederland op de 17 SDG-doelen van de Verenigde Naties.
Het rapport ‘Monitor brede Welvaart & de Sustainable Development Goals’ verschijnt elk jaar op de derde woensdag in mei. Dit jaar was dat op 19 mei. Deze dag is niet zomaar gekozen. Op de derde woensdag in mei is het namelijk ook Verantwoordingsdag. Op Verantwoordingsdag biedt de minister van Financiën namens het kabinet aan de Tweede Kamer de verslagen van de ministeries en het Financieel Jaarverslag van het Rijk aan in het beroemde ‘koffertje’. Verantwoordingsdag is daarmee de tegenhanger van Prinsjesdag. Op Prinsjesdag gaat het over de plannen van de regering. Op Verantwoordingsdag gaat het over hoe deze zijn uitgevoerd. De president van de Algemene Rekenkamer biedt op Verantwoordingsdag het rapport van het verantwoordingsonderzoek aan de Tweede Kamer aan. In dat rapport beoordeelt de Rekenkamer het regeringsbeleid van het afgelopen jaar: zijn de gewenste beleidsdoelen bereikt en heeft het kabinet zich aan de wettelijke regels gehouden? Ook maakt de Rekenkamer opmerkingen bij de jaarverslagen van de ministeries. Zie voor meer informatie hierover de websites van de Tweede kamer en van de Algemene Rekenkamer.
Vervolgens vindt elk jaar in juni het plenaire verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer plaats. Hierbij debatteert de Tweede Kamer met de regering over de financiële jaarverslagen en de bevindingen daarover in het rapport van de Algemene Rekenkamer.
De ‘Monitor brede Welvaart & de Sustainable Development Goals’ is geen financieel jaarverslag maar een beleidsonderzoek. Doordat het net als de financiële jaarverslagen op Verantwoordingsdag verschijnt krijgt het op die dag en daarna veel aandacht in de Kamerdebatten en in de media. Zo is de monitor Brede Welvaart in mei besproken in een briefing voor de Tweede Kamercommissie voor de Rijksuitgaven en op 9 juni in het plenaire Verantwoordingsdebat van de Tweede kamer.
Nederlandse SDG Rapportage
Daarnaast rapporteert de Rijksoverheid in samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties. Dit noemt met de Nederlandse SDG rapportage, zie hier het rapport 2020. en rapport 2021. De Nederlandse overheid geeft deze voortgangsinformatie, net als de andere landen, elke zoveel jaar door aan de VN. De VN neemt dit weer mee in haar mondiale rapportage, waarover de NVVN in juni berichtte.
NVVN
De NVVN volgt de ontwikkelingen rondom de SDG’s met belangstelling en ondersteunt het manifest voor een duurzaam regeerakkoord, dat op 9 juli door minister Kaag in ontvangst is genomen. Wil jij op de hoogte blijven over de SDG’s of bijdragen? Volg onze website en/of discussieer mee!
Leonie van den Tol