Antonio Guterres roept op tot een mondiale wapenstilstand om de echte vijand, COVID-19, te bestrijden. De NVVN ondersteunt deze oproep van harte. In een tijd van mondiale crisis worden conflictgebieden extra hard getroffen. Alle strijdende partijen moeten daarom juist nu de wapens neerleggen.

VN-secretaris-generaal António Guterres

Onze wereld staat tegenover een gemeenschappelijke vijand: COVID-19. Het virus geeft niet om nationaliteit, afkomst, partij of geloof. Het valt alles aan, roekeloos.

Ondertussen gaan gewapende conflicten gewoon door.

De meest kwetsbaren — vrouwen en kinderen, mensen met beperkingen, minderbedeelden en ontheemden — betalen de hoogste prijs. Zij lopen ook het grootste risico getroffen te worden door de vernietigende impact van COVID-19.

Laten we niet vergeten dat de gezondheidssystemen zijn ingestort in landen die door oorlog zijn verwoest.

Zorgmedewerkers, waar er sowieso weinig van over zijn, zijn al vaak het doelwit geweest. Vluchtelingen en anderen die door gewelddadig conflict ontheemd zijn, zijn twee keer zo kwetsbaar. De woestenij van het virus legt de waanzin van oorlog bloot.

Daarom roep ik vandaag op tot een onmiddellijke wapenstilstand in alle hoeken van de wereld. Het is tijd om gewapende conflicten te stoppen en samen te focussen op de ware strijd van ons leven.”

Ook je steun betuigen? Ga naar: https://secure.avaaz.org/campaign/nl/global_ceasefire_loc/