De viering van VN75
In 1945 ondertekenden tientallen landen het Handvest van de Verenigde Naties. De belangrijkste internationale organisatie werd geboren. In 2020 werd het 75-jarige bestaan van de Verenigde Naties gevierd.
De NVVN zette zich in om in 2020 deze viering in Nederland grootschalig aan te pakken. In samenwerking met talloze maatschappelijke actoren realiseerde we dat historische gebouwen, (kerk)torens, standbeelden, straten, pleinen en fonteinen VN-blauw kleurden.
Rondom de viering lanceerde de VN-Secretaris-Generaal een campagne, het ‘grootste gesprek’ met de bevolking over internationale samenwerking. Een enquête werd uitgezet, die door meer dan een miljoen mensen in alle lidstaten werd ingevuld.
Met deze en andere input werd in september 2020 een declaratie gelanceerd waarin de VN’s strategie voor de toekomst uiteen werd gezet in 12 kernpunten.
Wat staat er in de declaratie?
De kernpunten (commitments) van de VN75 declaratie worden mooi samengevat door de onderstaande plaatjes.
Vrij vertaald zijn de kernpunten als volgt:
1. Niemand moet ‘achterblijven’ wanneer de VN aan de slag gaat met wereldwijde vraagstukken.
2. De planeet moet worden beschermd.
3. Vrede en de preventie van conflicten moet worden gepromoot.
4. Internationaal recht moet worden gewaarborgd en rechtvaardigheid moet worden gegarandeerd.
5. Dames en meisjes moeten centraal staan.
6. Vertrouwen moet worden opgebouwd.
7. Versterk digitale samenwerking.
8. De Verenigde Naties hebben een upgrade nodig.
9. Duurzame financiering is een belangrijke voorwaarde voor de haalbaarheid van plannen.
10. Partnerschappen en samenwerking hebben een boost nodig.
11. Jeugd moet serieus worden genomen, en de samenwerking moet worden opgezocht
12. De VN moet voorbereid zijn op mogelijke rampen, gebeurtenissen en ontwikkelingen.
Hoe nu verder?
Alhoewel de kernpunten een stap in de goede richting waren, was het voor de partijen vanaf het begin duidelijk dat deze punten verder uitgewerkt moesten worden richting concrete actiepunten. De declaratie roept de Secretaris-Generaal op om daarvoor met concrete voorstellen te komen.
Om input te verzamelen heeft de Secretaris-Generaal in 2021 diverse rondetafelgesprekken gehouden met belanghebbenden en experts. Een samenvatting van belangrijke punten die werden ingebracht werd recent gepubliceerd. Het rapport dat op basis van deze gesprekken wordt geschreven staat gepland voor september dit jaar, en krijgt de titel ‘Our Common Agenda’.
Als alles goed gaat, zal dit rapport de handvatten bieden voor internationale samenwerking de komende decennia. Of dat ook zo zal zijn, zal mede afhangen van hoe concreet, transformatief en toekomstbestendig de aanbevelingen zullen zijn.