De NVVN wil graag actief bijdragen aan de discussie over wereldwijde topics die ons allen raken. In 2021 hebben leden en geïnteresseerden ons mooie stukken gegeven. We nodigen iedereen die graag een punt wil maken uit om zich dit jaar te melden bij info@nvvn.nl.
Een jaar in blogs
In 2021 hebben we een aantal mooie blogs langs zien komen. Zo pleitten Melanie van Driel en Maya Bogers, promovendi van de Universiteit van Utrecht, voor een samenhangend herstelbeleid. Om na de coronacrisis verder te gaan, zo stelden zij, zou een nieuw kabinet de 17 Duurzaamheidsdoelstellingen van de VN (de SDGs) als uitgangspunt moeten nemen. Deze ‘regenboog’ biedt de handvatten om beter uit de crisis te komen dan we erin gingen. Of het nieuwe kabinet actief aan de slag gaat met de SDGs zal het komende jaar moeten blijken.
Rolf Bartels reflecteerde in zijn blog op een rapport geproduceerd door vijf speciale rapporteurs van de Verenigde Naties. Dit rapport leidde tot wisselende reacties van actoren in Rotterdam. In het rapport werd namelijk kritisch gesproken over het Rotterdamse woonbeleid. De bewoners van de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid herkenden zich in dit rapport. Op 30 november publiceerde het gerechtshof in Den Haag de uitspraak in het hoger beroep rondom een zaak over het huurcontract van een van de laatste bewoners. Deze uitspraak werd gezien als een klap voor de Tweebosbuurt, aangezien ontwikkelaar Vestia in het gelijk werd gesteld.
Carl Grasveld uitte in zijn blog kritiek op Rwanda, gestoeld op zijn ervaring als medewerker voor de VN afdeling Vredesmissies bij de missie MONUC. Hij stelt dat Rwanda veel lof krijgt over haar economische ontwikkeling na de genocide, maar dat men vergeet dat dit gebeurt over de ruggen van de kinderen in de DR Congo, die het kobalt dat Rwanda exporteert daar onder erbarmelijke omstandigheden moeten winnen. Hij verzet zich daarom tegen het idee dat vluchtelingen uit de DR Congo enkel ‘economische’ vluchtelingen zouden zijn.
De laatste blog van het jaar werd geproduceerd door Michael Sminia. Hij reflecteerde op de veelbesproken slogan ‘There is no planet B’ in de context van recente experimenten gedaan door de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN). Hij ziet deze experimenten als een laatste hoop en potentieel redmiddel voor het voortbestaan van alle organismen die op planeet aarde leven.
Draag bij aan de discussie in 2022
Zoals de blogs van het voorgaande jaar laten zien bieden wij ruimte aan iedereen die een topic wil bepleitten dat gelinkt kan worden aan internationale samenwerking. Dit kan een reflectie zijn op het handelen van Nederland (zoals de blog van Maya en Melanie), een lokale overheid (zoals de blog van Rolf), een internationale organisatie (zoals de blog van Michael) of een buitenlandse mogendheid (zoals Carl). Maar ook dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wij verwelkomen ook reflecties op VN-bijeenkomsten, plannen, de impact van deze plannen op bestaand beleid en samenwerking, of de acties van NGOs en actoren uit de private sector.
Blogs hebben geen standaard format. Een blog kan variëren van een paar alinea’s tot een aantal pagina’s. Het belangrijkste is dat je je eigen argumentatie uiteen zet voor het punt dat je maakt, waarmee je mensen aan het denken wilt zetten.
Stukken kunnen worden doorgestuurd naar info@nvvn.nl. Hier kun je ook terecht voor vragen over het proces.