De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs – Sustainable Development Goals) zijn in 2015 door de 193 lidstaten van de Verenigde Naties (VN) vastgesteld. Deze ontwikkelingsagenda heeft een horizon van 15 jaar en moet eigenlijk in 2030 zijn uitgevoerd. SDG13 gaat over klimaat; SDG14 en 15 over leven boven en onder water. De uitvoering van de Klimaatagenda van Parijs is mede afhankelijk van de uitvoeringvan de SDG’s.
Wereldwijde Klimaatmarsen
Niet alleen in Amsterdam, maar in tientallen steden over de hele wereld zijn de afgelopen jaren klimaatmarsen gehouden; gaan mensen de straat op om onze natuur en moeder aarde te beschermen. De mooie beloftes die landen maken zijn bij lange na niet genoeg om de huidige klimaatdoelen te behalen. Ik maak mij daarom ook grote zorgen over het klimaat en de gevolgen voor de mensheid. De traagheid van de politiek speelt hier een grote rol in.
De impact van klimaatverandering is al duidelijk te zien. Daarom is het ook zo belangrijk dat we nu reageren voordat het te laat is. Tijdens de klimaatmarsen gaan verschillende slogans rond, waaronder “There Is No Planet B’’. Ik begrijp de missie achter de slogan, die ik ook volledig steun.
Desondanks bespreek ik graag met u het volgende. Ik vind dat we als mensheid onze mindset moeten verbreden zodat ver na 2030 toekomstige generaties niet hoeven te boeten voor onze gemaakte fouten. Het is essentieel dat we ook generaties over 100, 200 of 500 jaar kwaliteit van leven op aarde kunnen garanderen. Daarom is het zo belangrijk dat we samen verder vooruit gaan kijken. En vervolgens gezamenlijk overgaan tot actie om dit te realiseren.
There Is No Planet B
Onze leefomgeving is er slecht aan toe en veel mensen maken zich terecht zorgen over klimaatverandering en verlies van natuur en biodiversiteit, iets dat de toekomst van onze jongeren en kinderen bedreigt. Vaak wordt het statement “There is no planet B” gebruikt om de urgentie te onderstrepen. Maar is dat wel echt zo? Is er echt op termijn geen Planet B?
CERN: bouwen aan toekomstmuziek?
Op 26 oktober 2014 was ik 13,5 jaar oud. Deze dag heeft mijn leven veranderd. Ik kwam in aanraking met de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN). Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn interesse in wetenschap de afgelopen jaren drastisch is toegenomen en ik deze op de voet gevolgd heb.
Op 11 september 2021 was ik 20,5 jaar oud. Mijn droom werd werkelijkheid: ik kreeg akkoord om een bezoek te brengen aan De Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN).
CERN is een afkorting voor Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europese Raad voor Kernonderzoek). Bij CERN werken 6500 wetenschappers (van 500 universiteiten uit 80 landen). Zij voeren experimenten uit. De organisatie telt 6 deeltjesversnellers waarmee deze worden uitgevoerd. Deze laten deeltjes met grote snelheid (bijna lichtsnelheid) op elkaar botsen. Het doel is inzicht te krijgen in de opbouw van de materie, uit welke deeltjes deze bestaat en wat de krachten zijn die deze deeltjes bij elkaar houden.
De Large Hadron Collider (LHC) is een van de 6 en de grootste deeltjesversneller van de wereld. De LHC werd in 2008 in bedrijf genomen en vertegenwoordigt feitelijk 30 jaar kennis en wetenschap. Nagenoeg duizenden wetenschappers, ingenieurs en technici hebben meegewerkt aan de ontwikkeling ervan.
Van Planeet Aarde uiteindelijk naar Planet B?
Waarom is CERN zo belangrijk voor mij en de mensheid? De planeet aarde is ons thuis en dit zal hopelijk ook altijd zo blijven. Maar we moeten ook realistisch blijven en vooruitkijken en denken aan de toekomstige generaties die nog geboren zullen worden. Het zou hypocriet zijn van de mens om dit niet te doen.
Het universum schijnt zo’n 13,8 miljard jaar oud te zijn. De Aarde, zo’n 4,5 miljard jaar oud. Gedurende de komende half miljard jaar zal de zon groter worden en waarschijnlijk de oceanen laten verdampen. Hierdoor is leven niet meer mogelijk op de planeet aarde. Een half miljard jaar is nog heel ver weg en dit zullen wij allemaal niet meer meemaken. Maar om het bestaan van de mensheid te garanderen in de toekomst is het enorm belangrijk dat er vooruitgang blijft zitten in de prestaties van CERN en dat landen CERN blijven financieren.
Stelt u eens voor waar de mensheid toe in staat is over paar jaar. Of zelfs over enkele decennia. Ik ga u niet vertellen dat in de komende eeuw de mens de technologieën heeft om met de snelheid van het licht te reizen. Daar gaan misschien wel enkele eeuwen overheen. Maar dit zal voor toekomstige generaties van groot belang zijn om een planeet B te vinden. En uiteindelijk te gaan settelen op planeet B, want de planeet aarde zal ooit ophouden met bestaan. De enorme kennis die bij CERN bestaat en verder wordt opgebouwd, kan doorslaggevend zijn.
Ik zie CERN daarom als laatste hoop en potentieel redmiddel voor het voortbestaan van alle organismen hier op de planeet aarde. De mensheid is met zijn huidige kennis heel ver gekomen. Wat wij nu hebben, hadden mensen zich 50 jaar geleden zich niet kunnen voorstellen. We moeten onze fantasie daarom durven te gebruiken en over een verre toekomst durven na te denken.
Regeren is vooruitzien. Alhoewel een Planet B morgen of overmorgen nog zeker geen optie is, moeten we deze lange-termijn mogelijkheid wel serieus nemen. Hierbij speelt CERN een onmisbare rol.
Natuurlijk betekent dit niet dat we niet volop aan de slag moeten om ervoor te zorgen dat we op afzienbare termijn geen Planet B nodig hebben, maar kunnen blijven genieten van onze mooie planeer Aarde.
Deze blog is geschreven door Michael Sminia. Michael is bestuurslid van de NVVN, en in het dagelijks leven actief in de afbouw, als Terrazzowerker. Alhoewel hij in zijn dagelijks werk zeer beperkt in aanraking komt met de VN, heeft hij er al van jongs af aan veel interesse in en draagt hij graag bij aan de discussie.
Ook een blog schrijven? Meer info en inzendingen kunnen worden verstuurd naar info@nvvn.nl. Voor meer informatie en eerdere publicaties bezoekt u de blogpagina.