Op 2 juni werd het zevende ‘Sustainable Development Report’ gepresenteerd. De publicatie vormt een aanvulling op de officiële indicatoren voor de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals).
In dit rapport kwam naar voren dat voor het tweede jaar op rij de gemiddelde ‘SDG Index score’ lichtelijk gedaald is. Deze score, die wordt berekend door het combineren van de gemiddelde scores van alle afzonderlijke landen, wordt deels gewijd aan het langzame herstel van arme en kwetsbare landen. In algemene zin wordt deze teruggang gelinkt aan ‘overlappende gezondheids – en veiligheidscrises’, waar met name wordt gedoeld op de pandemie die de wereld de afgelopen jaren bezig heeft gehouden, en de oorlog in Oekraïne.
De auteurs roepen in het rapport op om in te zetten op ‘vrede, diplomatie en internationale samenwerking’ als fundamentele condities voor vooruitgang.
Naast informatie over de (uitblijvende) voortgang op de 17 doelstellingen en een oproep tot actie, doen de auteurs ook suggesties om met name de financiering van de doelstellingen beter te ondersteunen. Een deel van deze suggesties is direct gericht aan het multilaterale samenwerkingsverband bekend als de ‘G20’. Deze landen zouden, vanwege hun financiële vermogen en invloed op multilaterale ontwikkelingsbanken veel kunnen doen om ontwikkelingslanden te ondersteunen en faciliteren. Ook kunnen zij meer doen om private geldschieters te activeren om bij te dragen aan de doelstellingen.
Klik hier voor het rapport en achterliggende databases.