NVVN voorzitter Simone Filippini was op 14 juni jl. te gast bij Den Haag FM om te spreken over sociaal ondernemerschap. NVVN Goodwill Ambassadeur Ben Lachhab regelde vorig jaar 100.000 maaltijden voor kwetsbare inwoners van Den Haag. Nu is hij bezig met het opstarten van een sociaal restaurant in Moerwijk Den Haag. Petje af voor Ben Lachhab!
Sociaal Ondernemer Ben Lachhab probeert Hagenaars aan elkaar te verbinden en hij wil graag zoveel mogelijk proberen om mensen te ondersteunen die het moeilijk hebben of die eenzaam zijn. Simone Filippini heeft bij Resto van Harte zelf vrijwilligerswerk gedaan als; het meekoken van diners en meehelpen in de bediening. Ze vond dit heel erg waardevol om te doen. Ben Lachhab is gestart met Resto van Harte waar mensen voor heel weinig geld een maaltijd konden nuttigen. Ben is niet lang geleden begonnen met de Participatiekeuken. Dit was begin vorig jaar toen heel veel mensen door de Corona maatregelen de deur niet uit konden.
Simone heeft als gast meegenomen naar den Haag FM Mireille van de Participatiekeuken. Mireille vertelt dat de Participatiekeuken vanaf maart 100.000 maaltijden heeft verzorgd tot half juli in verband met de Coronamaatregelen. Dit met de hulp van vrijwilligers en het bedrijfsleven. We hebben hier heel veel mensen mee geholpen en we wilden hierna eigenlijk niet stoppen maar een duurzame verandering teweeg brengen. En helaas bleek ook Corona nog niet voorbij te zijn. We hebben de maaltijden dan ook voortgezet voor iedereen die behoefte had aan de maaltijden. Er was een bepaalde vibe; vrijwilligers willen graag helpen en de mensen zijn zo dankbaar wanneer ze een maaltijd krijgen en dat doet ook heel veel bij de vrijwilligers. We willen eigenlijk nog meer. De ambitie en de droom van Ben is om niet maaltijden te bezorgen maar om ‘ontmoetingen te laten plaatsvinden die smaken naar meer’.
De keukens van Shell zijn ingezet en de vrieskisten van Worldforum en de Albert Heijn kwam de aardappelen brengen toen er wat extra steun steun nodig was. Het eten wordt in professionele keukens gemaakt. Ook het Marriot Hotel deed heel veel en ook ‘Den Haag Werkt’ kookt nog steeds voor ons. Dit kon toen goed omdat deze keukens tijdens de Corona maatregelen niet werden gebruikt. In de winterperiode hebben wij 50.000 koppen soep rondgebracht. Ook het Stay Ok hotel en Villa Ockenburg hebben meegeholpen, ook met gedoneerde groenten. Dat is echt fantastisch. En op dit moment zijn we bezig met het bouwen van een sociaal stadsrestaurant in Den Haag Moerwijk en met de hulp van de gemeente Den Haag kunnen we daar een mooie eigen keuken neerzetten. Bij de verbouwing worden we geholpen door het bedrijf Heenbouwen. We werken met een klein en dedicated team van vrijwilligers maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waar mogelijk helpen we mensen naar betaald werk. Lukt dat niet dan helpen we mensen zichzelf verder te ontwikkelen. Simone vraagt of er hiervoor weer zo’n gezamenlijke inspanning is van bedrijven en organisaties. Mireille vertelt dat de Rabobank en Shell hen hierbij ondersteunt.
We willen graag zoveel mogelijk mensen samenbrengen uit heel den Haag want een van onze pijlers is integratie. Eten is de rode draad en we willen ontmoetingen creëren die letterlijk smaken naar meer. Simone vraagt hoe je precies de mensen met verschillende achtergronden uit de samenleving naar het stadsrestaurant gaat krijgen want integratie is best lastig. Mireille vertelt dat ze heel erg zijn van het ‘doen’ en dat ze geloven in het ‘olievlekprincipe’. Zo zijn er moeders uitgenodigd die tijdens de maaltijden hun kinderen ook konden laten spelen en dat was een zeer groot succes. En je merkt dat daarover het woord verspreid wordt. En dan ga je vanzelf die aantrekkingskracht krijgen. We heten niet voor niets de participatiekeuken oftewel; we willen graag dat mensen letterlijk gaan meedoen.
We ondersteunen hiernaast ook bestaande eetinitiatieven en haken hierbij aan. Ook koken we in de wijk Loosduinen, de Schilderswijk in Laak en in Bouwlust. We proberen onze doelstelling over te brengen en om ook daar die ontmoetingen te gaan creëren. De ontmoetingen worden ook gedaan met een thema om juist de integratie te bevorderen. Jickey van Den Haag FM noemt dat er ook wel eens dingen gebeuren als onlusten in een wijk en wordt dit soort zaken dan ook besproken? Mireille noemt dat om mensen veerkrachtiger te maken dat je juist ook taboe onderwerpen bespreekbaar moet maken. Je wilt eigenlijk dat mensen gaan meedoen en zelf verantwoordelijkheid gaan nemen.
We willen ook gesprekken op gang brengen. Simone noemt dat dat best heel belangrijk is om ook bepaalde gebeurtenissen in wijken te bespreken als er bijvoorbeeld onrust is. Dit zoals het bijvoorbeeld een tijdje geleden het geval was met een voetbalwedstrijd want toen moest Turkije spelen. En toen hing er in veel wijken vrijwel alleen maar de Turkse vlag. Dat kan veel weerstand oproepen bij autochtone Nederlands. Dan kunnen bijvoorbeeld mensen het gevoel om vreemden in hun eigen buurt te zijn. En dit komt voort uit onrust en angst. En dat mensen bang zijn voor elkaar dat is natuurlijk helemaal niet nodig. Maar er was toen eigenlijk geen gesprek. En is dit iets dat je herkent? En gaan jullie dit soort gesprekken ook aan? Mireille noemt dat ze deze gesprekken zeker aangaan en dat dit ook zeker herkent. Mireille vertelt dat zij dacht dat zij zelf heel open en goed geïntegreerd was maar ze merkte dat ook zij in een eigen bubbel zit. En iedereen zit toch eigenlijk in zijn of haar eigen bubbel. Maar het begint er gewoon mee om gewoon bij elkaar aan te schuiven.
En dit is gemakkelijker dan je denkt.