In een nieuwe NVVN-podcast spreekt NVVN-voorzitter Simone Filippini met Erik Baedts, oud-directeur van het Vredespaleis in Den Haag. Het interview werd gehouden door Emma Louise Diest.
Het Vredespaleis werd opgericht in 1899, een tijd dat de Verenigde Naties, Europese Unie en vele andere internationale instituties nog niet bestonden. Den Haag werd de uitgekozen locatie voor een permanent hof voor arbitrage voor geschillen tussen landen, mede vanwege de neutrale positie die Nederland in deze tijdsperiode innam. Vandaag de dag zit ook het internationaal gerechtshof van de Verenigde Naties in het Vredespaleis.
Op de vraag wat vrede voor hem betekent markeerde Baedts dat het belangrijk is om een link te leggen tussen vrede en rechtvaardigheid. Rechtvaardige verhoudingen kunnen de kans op conflicten verkleinen omdat mensen zich dan niet hoeven te verzetten tegen onrecht. Vrede is daarom een inclusief concept. In deze context verwees Baedts ook naar de groeiende aandacht voor lange-termijn rechtvaardigheid, en de opkomende rol van (jonge) klimaatactivisten. Deze signalen zijn belangrijk, omdat schaarste aan grondstoffen, verslechterde leefomstandigheden en andere effecten van klimaatverandering en milieuvervuiling tot spanningen kunnen leiden.
De realisatie dat we ons moeten inzetten voor vrede en veiligheid, aldus Beadts, is sinds het begin van het conflict in Oekraïne ook verhoogd.
Toch zien veel toeristen, maar ook inwoners van Den Haag, wel het prachtige monumentale gebouw van het Vredespaleis, maar zijn zij zich vaak minder bewust van het feit dat daar ‘vrede-in-actie’ plaatsvindt. Arbitrage heeft ook in deze tijden nog succes, waarbij Beadts voorbeelden aanhaalde van succesvolle trajecten tussen landen in Afrika en Zuid-Amerika. Dat deze geschillen kunnen worden beslecht en landen de uitkomst in deze gevallen accepteren voorkomt in veel gevallen verdere escalatie.
Simone benadrukte het belang van de promotie van inclusieve samenlevingen. Op de global peace index is Nederland recent zelf flink gezakt. De oprichter van deze vredesindex heeft in een recente publicatie benadrukt dat we veel focussen op conflicten, maar te weinig op vrede. De duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, indien bereikt, zouden kunnen zorgen voor een bestendiging van vrede, zeker gezien doelstelling 16 hier specifiek op toeziet. Het Vredespaleis is in die context onderdeel van een breder proces om vrede te bereiken.
Voor het volledige gesprek kunt u hier (spotify) of hier (deezer) luisteren naar de podcast.