Veel scholen en instellingen organiseren Model United Nations (MUNs). De NVVN juicht deze activiteiten van harte toe omdat ze bekendheid geven aan het werk en het functioneren van de Verenigde Naties. Incidenteel organiseert de NVVN ook een MUN, zoals op 7 september 2013. Het bestuur van de NVVN speelde hiermee in op het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag. De NVVN werkte voor haar MUN in 2013 samen met United Netherlands.

Doe-het-zelf

Iedereen kan meedoen aan een MUN-conferentie of er zelf een organiseren. Onze partnervereniging in de Verenigde Staten, UNA-USA, heeft erg nuttige informatie samengesteld voor mensen die bij MUN betrokken willen worden. Deze informatie in helaas nog alleen in het Engels beschikbaar.
Omschrijving Link
Meedoen aan een MUN-conferentie MUN Preparation Guide
Een MUN conferentie organiseren Conference Planner’s Guide

Verder heeft David Williams, oud-NVVN bestuurslid en mede-oprichter van The Hague International Model United Nations (http://www.thimun.org/), een MUN-handboek geschreven onder de titel “Uniting the Nations through Model United Nations – a Student Guide to participation in MUN”. Deze uitgave gaat vergezeld van een DVD met handige voorbeelden en interviews met MUN-deelnemers. Informatie over het aanschaffen van dit materiaal kunt u krijgen door een email te sturen naar David Williams (d.williams@intys.org)

Financiering

NVVN kan zelf helaas geen financiering verlenen voor MUN-activiteiten.

MUN-activiteiten worden over het algemeen voornamelijk gefinancierd door de onderwijsinstelling waaraan de activiteit verbonden is. Dit wordt soms aangevuld met gemeentelijke subsidies en sponsoring van bedrijven. Verder kunnen voor het binnenhalen van extra subsidies de onderwerpen die in de MUN behandeld worden van belang zijn. Zo zijn bijvoorbeeld aanvragen bij grote ontwikkelingsorganisaties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het verleden weleens succesvol geweest.

MUN-initiatieven in Nederland

Nederland kent een groot aantal MUN-initiatieven. Ze zijn allemaal in meer of mindere mate verbonden aan een onderwijsinstelling. Sommige MUN-initiatieven organiseren één of meerdere eigen MUN-conferenties, andere organiseren en trainen groepen studenten om een delegatie te vormen die meedoet aan grote internationale MUN-conferenties, zoals Harvard MUN of WorldMUN.