Om de bekendheid over de Verenigde Naties te vergroten heeft de NVVN Ambassadeurs. Verschillende bekende en prominente Nederlanders hebben zich bij de NVVN aangesloten om te laten zien hoe mondiale samenwerking hun ervaringen en werkzaamheden staat.

Nikkie de Jager (NikkieTutorials)

Nikkie de Jager (NikkieTutorials)

Visagiste en Youtube Content Creator

Nikkie de Jager, beter bekend als Nikkie Tutorials, is een van Nederlands bekendste Youtube sterren. Haar video’s over make-up en lifestyle worden wekelijks door miljoenen mensen bekeken. Haar coming out video als transgender werd door 35 miljoen mensen bekeken. Nikkie voelt zich enorm betrokken bij thema’s die gaan over rechtvaardigheid en kansen voor iedereen. Ze verheft steeds vaker haar stem om thema’s als racisme, gendergelijkheid en vrouwenrechten aan de orde te stellen op haar platform. Als (NV)VN Goodwill Ambassador zal ze zich sterk maken voor SDG5 en SDG10.

Sharon Pieksma

Sharon Pieksma

Miss Nederland 2019

Sharon Pieksma werkt intensief voor SDG 12, SDG 13, SDG 14 en SDG 15.

Sharon is 25 jaar en geboren in Rotterdam. Op haar dertiende begon ze met modellenwerk. Ze heeft meegedaan aan verschillende televisieprogramma’s zoals Sterren Springen, Holland’s Next topmodel, I Can Make You A Super Model en Mensenkennis. Na haar deelname aan Holland’s Next topmodel ging haar carrière als model als een speer. Ze heeft in verschillende steden gewerkt zoals in New York, Kaapstad, Miami, Los Angeles, Istanbul, Milan en Parijs.

Lees meer over Sharon en haar strijd tegen plasticvervuiling

Omdat Sharon op veel plekken is geweest in de wereld heeft ze een grote passie voor muziek ontwikkeld. Na haar optreden als DJ op het Burning Man Festival in de Verenigde Staten is Sharon ook een internationale DJ geworden en reist ze naar plekken zoals Mexico, Brazillie en Italië en draait ze op de Fashion Weeks van Parijs en New York en verschillende muziekfestivals over de hele wereld.

Sharon heeft van jongs af aan een hele grote liefde voor de natuur en dieren. Hiernaast heeft ze altijd het gevoel gehad dat ze iets terug moet doen voor onze planeet. Door haar reizen heeft ze  veel stranden gezien en daar kwam ze één groot probleem tegen: plastic. Sharon zag het probleem steeds groter worden en ze dacht: ”dit kan zo niet langer”.

Om deze reden heeft Sharon op het platform van Miss Nederland plasticvervuiling aan de kaak gesteld. Ook streed ze tijdens de Miss Universe Verkiezing voor dit thema. Haar inzet werd beloond met veel media-aandacht voor het probleem.

Momenteel is Sharon bezig om als influencer en DJ het probleem nog meer onder het voetlicht te brengen om zo positieve verandering af te dwingen. Zo heeft Sharon verschillende “Beach Clean Ups” georganiseerd. Ook gaat Sharon naar scholen om jonge kinderen informatie te geven over plasticvervuiling en ze organiseert leuke activiteiten zoals plastic opvissen uit kanalen in de buurt! Ook is Sharon ambassadeur voor verschillende organisaties zoals de NVVN, Oceanic Global, Bye Bye Plastic en de Ocean Clean up.

Tanja Jess

Tanja Jess

Actrice en Presentatrice

De Verenigde Naties vieren in 2020 hun 75-jarige verjaardag. Ze speelt een belangrijke rol als het gaat om mensenrechten, gezondheid van meisjes en vrouwen en de zorg voor iedereen. De VN heeft een hele belangrijke agenda opgezet die in 2030 moet zijn uitgevoerd.

Lees meer

De 17 doelen van die agenda gaan eigenlijk over alles wat in een samenleving goed moet zijn geregeld. Alle landen hebben ervoor getekend en hebben zich verplicht ermee aan de slag te gaan. Dat geldt dus ook voor Nederland. Dus ook Nederland moet actief aan de bak om ervoor te zorgen dat iedereen in ons land gelijke kansen en rechten heeft, en op volledige acceptatie kan rekenen!

Gezondheid van meisjes en vrouwen is voor mij een ontzettend belangrijk thema. Toen ik destijds ambassadeur was voor Cordaid Memisa heb ik in ontwikkelingslanden gezien wat het betekent als je geen toegang hebt tot goede gezondheidszorg. In veel landen lopen zwangere vrouwen enorme risico’s omdat er gewoon geen fatsoenlijke kliniek op een redelijke afstand is; of er is een kliniekje, maar er is geen dokter. Ik heb dat daar een aantal keren enorm mis zien gaan en dat zal me altijd bijblijven.

Ook in Nederland is het verschrikkelijk belangrijk dat er voldoende aandacht is voor de specifieke gezondheidsproblemen die vrouwen hebben. Voor mij was het schokkend om te horen dat de kennis over hart- en vaatziekten bij vrouwen nog enorm achter loopt omdat onderzoek naar deze ziekten in het verleden alleen gericht was op mannen.  Vrouwen blijken hele andere symptomen te hebben. Maar die symptomen worden dus vaak nog niet op tijd herkend. In 2019, jawel! Dat is o.a. de reden waarom ik tegenwoordig ambassadeur ben voor de Hartstichting.

Een taboeonderwerp waar nog veel te weinig aandacht aan besteed wordt, is de overgang. Ik ken vrouwen die 10 jaar klachten hebben en met een kluitje in het riet worden weggestuurd. Dat moet en kan anders!

Een thema dat me ook enorm raakt, is de intolerantie die nog steeds bestaat rondom de LGBTQ gemeenschap. Er is nog steeds sprake van veel onbegrip en zelfs geweld tegen deze groep. Ook in Nederland. Vooral transgenders worden vaak nog niet geaccepteerd. Het hebben van genderdysforie is al ingewikkeld genoeg. Een tolerante en omarmende omgeving is dan onmisbaar!

Allemaal thema’s waar ik pal voor sta! Als je naar de wereld kijkt, is het duidelijk hoe vreselijk belangrijk het is dat landen samenwerken om overal de rechten van iedereen te waarborgen, heel uitdrukkelijk ook die van meisjes, vrouwen, minderheden en iedereen die een beetje ‘anders’ is.

Leo Lucassen

Leo Lucassen

Hoogleraar Arbeids- en Migratiegeschiedenis Universiteit Leiden, directeur Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis & lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen

Leo Lucassen is hoogleraar en directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. In een periode van toenemende sociale en economische

Lees meer

ongelijkheid, klimaatproblemen en opkomend racisme ziet hij een nieuwe nadruk op gedeelde fundamentele mensenrechten van cruciaal belang.

Jan Rotmans

Jan Rotmans

Hoogleraar Transities en Transitiemanagement Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prof.dr.ir. Jan Rotmans is een maatschappelijk gedreven wetenschapper, met ruim 200 publicaties op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties.

Lees meer

Na zijn promotieonderzoek en zijn werk bij RIVM werd hij in 1997 professor bij de Universiteit van Maastricht (ICIS: International Centre for Integrative Studies). In september 2004 heeft hij het onderzoeksinstituut DRIFT opgericht: Dutch Research Institute For Transitions. Daarmee werd hij professor in transities en transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Naast zijn wetenschappelijk werk (lokaal, nationaal en internationaal) wil hij ook een bijdrage leveren aan de maatschappij. Hij wil een weg banen naar een duurzame samenleving. Daarvoor is een ingrijpende omslag, een
transitie, noodzakelijk. Met zijn kennis wil hij graag als het ware de spelregels opstellen van hoe dat moet, zodat daarna creatievelingen uit alle hoeken van de maatschappij daarmee aan de slag kunnen. Of het nou om
een duurzaam project, regio, of sector gaat.

Om Nederland duurzamer te maken heeft hij in 2007 de stichting Urgenda opgericht samen met een groep andere koplopers. Als bestuurslid probeert hij zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in een nieuwe beweging.
Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken.

Lavinia Meijer

Lavinia Meijer

Harpiste

Lavinia Meijer (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd.

Lees meer

Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan) en deelde met hen het podium, alsook met de legendarische Iggy Pop.

Lavinia geniet wereldwijde faam. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Classics) en zijn bekroond met een Edison Award en een gouden-en platina-status. Lavinia is tevens ambassadeur van Save a Child’s Heart en betrokken bij het werk van WarChild en de Voedselbanken.

Over haar ambassadeurschap zegt Lavinia:

“Voor volgend jaar waarbij de Verenigde Naties het bestaan van 75 jaar Internationaal Gerechtshof in Den Haag vieren, ben ik betrokken bij de muzikale invulling. De kracht van muziek is van ongekende waarde, het verbindt over grenzen heen. Dit bracht me op het idee om in deze Corona crisistijd een muzikale campagne te starten; Het vredeslied van Charles Grelinger, speciaal geschreven voor de oprichting van het Vredespaleis, wordt gedeeld met alle musici over de hele wereld om er een eigen variatie op te maken. Deze bundeling van variaties op één thema staat symbool voor de verbinding tussen mensen, volkeren, landen en culturen. Kijk voor meer informatie op Instagram @unitedmusic75 en doe mee!

Dit is een van de voorbeelden waarbij ik hoop van betekenis te kunnen zijn om het werk van de Verenigde Naties op een positieve manier uit te kunnen dragen, waarbij  het gigantische netwerk en bezigheden van de VN extra worden belicht. De 17 doelen van de SDGs spreken me allemaal aan; armoede bestrijding, educatie, gelijkwaardigheid, het zijn allemaal levensbehoeftes die noodzakelijk zijn voor verdere ontwikkeling”.

Lucien Spee de Castillo Ruiz

Lucien Spee de Castillo Ruiz

Managing director, Stichting Amsterdam Gay Pride.

Ik ben blij dat de VN sinds 2015 een prominentere rol wil spelen bij het bevorderen van LHBT-emancipatie. In 72 landen staat homoseksualiteit nog in het wetboek van strafrecht en in 6 landen kun je zelfs nog ter dood veroordeeld worden vanwege je geaardheid.

Lees meer

Na het ontbreken in haar millenniumdoelstellingen heeft de VN het verminderen van discriminatie wel opgenomen in de 2030 duurzaamheidsdoelstellingen. Weliswaar niet expliciet maar wel als onderdeel van haar doelstelling tot het verminderen van ongelijkheid, SDG10. Nederland heeft de komende drie jaar weer een zetel in de mensenrechtenraad en ik hoop van harte dat wij in die tijd kunnen zorgen dat er met volle kracht aan gewerkt wordt.

Onze koning verwoorde het mooi in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties: “Het Koninkrijk der Nederlanden is blij dat op steeds meer plaatsen in de wereld de gelijke rechten van homo’s, lesbiennes, transgenders en andere minderheidsgroepen worden benoemd in de wet. Wij hopen dat die ontwikkeling zich voortzet. Maar uiteindelijk is het de praktijk die telt. De strijd tegen openlijke en verborgen discriminatie moet doorgaan op alle continenten.”

Er is wereldwijd nog veel werk aan de winkel, maar ook in Nederland is er nog veel terrein te winnen. Ook hier beleven wij LHBT’s nog regelmatig pijnlijke momenten. Dagelijks vinden er incidenten plaats waarbij wij agressief en beledigend worden behandeld door mensen die de waarde van diversiteit niet lijken te zien en niet willen accepteren dat je in ons land mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Dat doet pijn maar we gaan door en volgend jaar vieren we de 25ste editie van onze Pride tegelijk met de viering van 75 jaar Verenigde Naties.

Jahkini Bisselink

Jahkini Bisselink

Jongerenvertegenwoordiger VN

Jahkini is 20 jaar oud en studente aan de Universiteit Utrecht en (oud) Jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Vanuit deze rol spreekt ze elk jaar duizenden jongeren. Bij al deze consultaties vallen twee dingen op:

Lees meer

de meeste jongeren zijn niet bekend met de sustainable development goals van de Verenigde Naties en veel jongeren zijn van mening dat er aan SDGs zoals het doel klimaatactie meer gedaan moet worden.

Hajar Yagkoubi

Hajar Yagkoubi

Jongerenvertegenwoordiger VN

Als jongere generatie gaan wij de consequenties van de beslissingen die vandaag de dag worden genomen het langste meemaken. Dit maakt ons een van de grootste stakeholders in de discussies die nu worden gevoerd over Lees meer

Gelijkheid, Vrede, Duurzaamheid en Veiligheid.

Als VN Jongerenvertegenwoordiger heb afgelopen anderhalf jaar bij de VN mogen rondlopen en spreken en heb ik kunnen zien hoe mooi het is dat de organisatie zich zo hard maakt voor deze thema’s en een betere wereld.

Toch hoor ik vaak tijdens gastlessen dat jongeren niet helemaal duidelijk weten wat de VN doet of wat de SDGs zijn. Ik denk dat de VN veel voor ons kan betekenen, maar wij als jongeren ook voor de VN. Daarom is het belangrijk dat we elkaar beter weten te vinden. Ik hoor namelijk ook keer op keer in de gastlessen hier in Nederland hoe geëngageerd jongeren zijn over het hebben van een betere, duurzame, veilige wereld. Als ik bij de VN rondloop kan het soms nog eens ogen als een stoffige organisatie met vooral oudere mensen die er rond lopen. Als we dit kunnen omgooien, de VN aantrekkelijker maken voor jongeren en hen hierin betrekken dan kunnen we samen bergen verzetten!

Want wat we vooral niet mogen vergeten is dat we de aarde niet erven van onze voorouders, maar haar lenen van onze kinderen. Laten we die toekomst, de volgende 75 jaar VN, dan samen inrichten.

Elian Yahye

Elian Yahye

Journalist en voormalig Jongerenvertegenwoordiger

Elian Yahye (22) was Jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties van 2016-2018.

Lees meer

Tijdens zijn mandaat richtte hij zich op thema’s zoals vrede & veiligheid en de rechten van vluchtelingen. Op basis van de gesprekken die hij voerde met jongeren in Nederland en het buitenland merkte hij al snel dat problemen zoals radicalisering en de vluchtelingencrisis niet los te zien zijn van tal van andere thema’s: van onderwijs tot gezondheidszorg.

Dit is waarom de VN en de SDG-agenda volgens hem belangrijk zijn: er is een aanpak nodig om de problemen op te lossen die landsgrenzen overstijgen, en die de meest kwetsbare mensen het hardst raken. Alleen zijn de de SDG’s in Nederland alleen nog vrij onbekend, en ‘VN-taal’ is vaak nog vrij abstract, zeker voor jongeren. Daar moet de komende tijd verandering in gaan komen. Elian is nu actief als freelance journalist en focust zich op jongeren en internationale thema’s. Met het schrijven van verhalen wil hij proberen complexe onderwerpen begrijpelijk te maken, maar ook laten zien hoe jongeren wereldwijd belangrijke oplossingen bieden voor de uitdagingen waar we nu voor staan.

Mert Kumru

Mert Kumru

Jongerenvertegenwoordiger VN

Mert Kumru is 22 jaar oud en studeert rechten aan de Universiteit van Utrecht. Op dit moment is hij één van de twee huidige Nederlandse VN jongerenvertegenwoordigers Mensenrechten & Veiligheid. Deze unieke positie

Lees meer

brengt hem in contact met duizenden jongeren in zowel Nederland en over de hele wereld. Het werk van een jongerenvertegenwoordiger is net als de Sustainable Development Goals erg veelzijdig en daardoor ook veelomvattend. Naast het bezoeken van conferenties, paneldiscussies en of andere onderhandelingen is hun kracht vooral direct het gesprek aangaan met hun eigen generatie. Wat speelt er in hun dagelijkse levens en waar willen zij zich voor inzetten? Mert: “Het is heel makkelijk om vanaf de zijlijn toe te kijken en kritiek te geven, maar het is juist de uitdaging om met z’n allen samen te werken om internationale problemen op te lossen. De VN bestaat nu al 75 jaar en voor heel veel mensen is het nog steeds een stoffige plek ver van hun eigen belevingswereld, aan ons als jongerenvertegenwoordigers de taak om dat beeld voor toekomstige generaties te veranderen. Nog te vaak worden wij jonge mensen weggezet als ongeïnteresseerd en of te idealistisch, maar ik geloof dat het slechts een kwestie van tijd is voor dat onze collectieve dromen realiteit zullen worden.”